Kapszulagardrób - Keserű pirula?

Kapszulagardrób - Keserű pirula?

Kapszulagardrób. Keserű pirula?

Valljuk be, mindannyian szeretünk vásárolni. Ha jó kedvünk van, ha rossz kedvünk van, ha megérdemeljük, ha randira vagy buliba megyünk, megláttuk és megszerettük, csak mert hétfő van… Véget nem érően sorolhatnánk az indokainkat. De egy biztos, földöntúli boldogság egy új cipő vagy táska.

De meddig?

Pár óra vagy nap után azonban jönnek a kérdések és akár a bűntudat is. Miért is vettem ezt meg? Nincs is hozzá cipőm. Hova fogom felvenni? A próbafülkében jobban állt. Ehhez a színhez nem is passzol a többi ruhám. Be sem fér a szekrénybe…?!

Ha szeretnél ebből az ördögi körből kilépni és tudatosabbá válni, akkor a kapszula gardróbot mindenképp próbáld ki.

Mit is jelent ez pontosan?

Egy olyan 10-20-30 darabból álló ruhatár, amelyben a darabok egymással tökéletesen párosíthatóak és azonos mértékben viseled őket. Kevés ruhából kihozni a lehető legtöbb kombinációt.

Maga az elmélet a brit Susie Faux –tól származik még az 1970-es évekből. Később Donna Karan is népszerűsítette kollekcióiban a variálható alapdarabokat.

Azon túl, hogy rengeteg hely szabadul fel a szekrényünkben még számos további előnye is van a kapszulagardróbnak.

Költég és idő hatékony

Gyorsabban össze tudod állítani a napi szettedet, hiszen bármihez is nyúlsz a szekrényedben, azonnal találsz hozzá passzoló darabot. Csak az alkalomhoz és a hőmérséklethez kell igazodnod. Az idő, amit shoppingolással töltenél, fordíthatod bármi másra. Egy jó könyvre, filmre vagy egy kényeztető arcpakolásra, amíg a kanapén fekszel. Mennyivel jobb ez, mint lejárni a lábad, hogy legyen még egy tízedik ugyan olyan pólód, ugye?

Pénzt takarítasz meg, hiszen nem vásárolsz fölösleges darabokat. Nem érzed, hogy lennének hiányzó darabok, amit újak vásárlással akarnál megoldani. A kapszula gardróbban mindig csak egy-egy darabot kell esetleg pótolni.

Környezetvédelem

A környezettudatosság szerencsére egyre elterjedtebb napjainkban. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, újrahasznosított flakonban árusított tusfürdőt vásárolunk, kevesebb nejlon zacskót használunk. Nem is gondolnánk, de egy jól megtervezett gardróbbal, nagyon sokat tudunk tenni környezetünk védelmében.

Néhány adat:

 • Magyarországon az elmúlt évek adatai szerint több mint 20 millió tonna textilhulladék keletkezik.
 • Az emberiség éves szén-dioxid kibocsájtásának 10%-át a divatipar termeli.
 • Évente 80 milliárd ruhadarabot gyártanak. (Ez 400%-os növekedés az elmúlt 20 évben.) Ennek 85%-a hulladékként végzi.
 • Egy pamutpóló gyártásához 3.000 liter víz szükséges. Egy farmer elkészítéséhez 10.000 liter.
 • A legtöbb márkának Bangladesben, Indiában, Indonéziában és Kambodzsában vannak gyáraik, ahol alul fizetve és veszélyes körülmények között dolgoztatnak zömében nőket és gyerekeket.

Ha mindezek után kedvet kaptál és belevágnál egy kapszula gardrób kialakításába, a továbbiakban olvashatsz néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy hogyan is kezdj bele és miket kell figyelembe venned.

Először is el kell döntenünk, hogy az életvitelünk megenged-e egy kapszula gardróbot. Van, akinek a munkája nem engedi meg, hogy ugyan azokat a darabokat viselje a munkahelyére és a hétköznapokban is. Illetve tekintve, hogy nálunk 4 évszak van, eleve minimum 2-3 csoport ruhára lesz szükségünk. Téli, nyári és ősz-tavaszi. Ezután ki kell tapasztalnunk, hogy hány ruhadarab az, amivel jól tudunk gazdálkodni. Van, akinek elég tíz, de ha húsz vagy harmincnál tudjuk meghúzni a határt, még az is beleférhet. Fontos, hogy ebbe a darabszámba a cipők, táskák és egyéb kiegészítők is benne vannak.

Következő lépésként tisztában kell lennünk a hozzánk legjobban illő színekkel és ruha fazonokkal. Alacsony darabszámú ruhatárnál semmiképp nem fér bele az, hogy olyan darabjaink legyenek, amik színben vagy fazonban nem előnyösek számunkra.

Ha megvannak a színeink, akkor ki kell választanunk azok közülük 2-3 alapszínt, majd mellé jöhet 1-2 hangsúlyosabb szín. Például alapszínnek választjuk a feketét, szürkét és sötétkéket. Mellé választhatunk rózsaszínt, lilát és mondjuk élénkebb kéket.

Megvan a darabszám, a színek és fazonok. Már csak azt kell kiválasztanunk, milyen darabokra lesz szükségünk.

Egy minden alkalomra használható gardróbban a következőknek kell lennie.

 • farmernadrág
 • elegánsabb szövet- vagy vászonnadrág
 • elegáns blúz
 • póló, trikó
 • kardigán
 • blézer
 • szoknya
 • pulóver
 • elegáns ruha (A kis fekete ruha)
 • hétköznapi ruha
 • magas sarkú cipő
 • lapos hétköznapi félcipő
 • tornacipő
 • tote bag (merevítés nélküli „pakolós” táska)
 • retikül
 • ékszerek, kendők, napszemüveg

Fontos figyelembe vennünk, hogy a kapszula gardrób alapja a tartósság. Jó minőségű darabokat kell választanunk, amik bírják a használatot. Kerüljük a silány minőségű 2 mosás után kinyúló, fakuló darabokat. Továbbá olyan fazonokkal kell megtöltenünk a szekrényünket, amik időtállóak. Klasszikus vonalvezetésűek és nem egy szezon aktuális trendjének felelnek csak meg.

Nem egyszerű és könnyű egy ilyen ruhatár összeállítása, de abszolút megéri a végeredmény. Ajánlom mindenkinek, hogy egyszer legalább próbálja ki. Ha a végén rájössz, hogy mégsem neked való az ilyen fokú minimalizmus, még akkor is profitálsz belőle, hiszen megtapasztalod közben, hogy a kevesebb is lehet elég és nem feltétlen kell mindig minden ruhadarabot megvenned, ami megtetszik.